Едва ли има сектор, който Брекзит няма да засегне. Търговското споразумение с ЕС трябва да вземе предпазни мерки, но става все по-малко вероятно, а това ще удари по джоба на потребителите, посочват експерти. В Германия търговска асоциация говори за „митническа бомба“, парламентаристите предупреждават срещу „падане в бездната“: Британската икономика гледа на възможен Брекзит без сделка със страх и гняв.

magazin

48% повече за телешка кайма. Великобритания и ЕС имат срок да се споразумеят за търговски пакт за периода от 2021 г. Но в светлината на последните скептични изявления на премиера Борис Джонсън, представителите на бизнеса сега очакват повече от всякога по-високи мита и други търговски бариери от 1 януари със сериозни последици.

48% повече за говеждо месо, 16 на сто за краставици, 10% за маруля: търговията с храни например трябва да се съобразява със значително по-високи цени. Търговска асоциация в Германия предупреди, че тарифите ще бъдат над 20% по-високи средно за пресни храни като плодове и зеленчуци от ЕС.

В момента около 80% от вноса на храни в Обединеното кралство идва от Европейския съюз. Според проучване на благотворителната организация Food Foundation, британско семейство може да очаква 4% повече разходи за плодове и зеленчуци, ако по-високите тарифи се прехвърлят директно на потребителите.

Важно е ЕС и Великобритания да намерят общ език, за да няма поскъпване на храните, допълват експертите.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.