Когато купуваме разплодник или оставяме мъжко агне за разплод от собственото стадо, трябва да спазим следните условия: произходът – бъдещия разплодник да произхожда  от най – добрата в продуктивно отношение овца и от баща с добро потомство; екстериорът – кочът да е с добра външност, типичен за породата, без видими недостатъци и с добре развити полови органи; здравословното и телесното състояние – да е здрав и с необходимото живо тегло, съветват специалисти.

ovce

Подготовката на разплодните кочове трябва да започне  30 – 40 дни преди началото на случната кампания. Трябва да се направи  бонитировка на кочовете – цялостна оценка на екстериора, конституцията и здравословното състояние.Опипват се двата семенника за евентуално възпаление или други заболявания. Особено внимание трябва да се отдели на задните крайници и копитата. В зависимост от телесното им състояние се определя дажбата, с която ще се хранят, така че по време на случната кампания да са в разплодна кондиция. На коч с живо тегло 100 кг дажбата да осигурява около 2 – 2,2 кръмни единици  и  220-240 г смилаем протеин. Половината от хранителната стойност на дажбата е от концентриран фураж, приготвен от овес, просо, ечемик, грах, слънчогледов шрот и пшенични трици. Останалата част трябва да е  доброкачествено ливадно сено 1 – 1,5 кг,  моркови – 0,5 – 1,5 кг, храни от животински произход  – бито мляко, яйца – 1-2 бр. Може да се включи и завехнала люцерна  или трева. Храненето на кочовете трябва да се извършва  три пъти на ден, като им се осигурява вода на воля.

През същото време и овцете се подготвят за заплождане, защото плодовитостта им зависи освен от породата и от телесното състояние. През този период средния им дневен прираст трябва да е около 150 – 200 г, да се увеличи теглото им 7-9 кг. За целта трябва да се подобри храненето. Ако няма достатъчно паша, овцете се подхранват с някои сочни фуражи  – моркови, тикви, цвекло и др. Задължително им се осигурява подхранване с концентрирана смеска  от по 300-500 г на ден – ечемик  – 20%, пшеница – 35%, царевица – 30%, овес – 15 %. Комбинирането на сочните с концентрираните фуражи е задължително, тъй като сочните фуражи стимулират функциите на яйчниците и спомагат отделянето на  повече яйцеклетки. Концентрираните фуражи  подобряват общото здравословно състояние и спомагат за износването на зародишите.

За да се стимулира едновременното разгонване на овцете, може да се приложи безсолно – солна диета. Около 7-8 дни преди датата на заплождане овцете се оставят без сол, като  крупите се изнасят от овчарника. В деня на заплождането  солта за лизане се премества отново в помещенията, като към концентрирания фураж  дневно на овца се добавят   10-15 г готварска сол. Това продължава  7-8 дни. Такава диета стимулира половите функции и всички животни се размърлят и се заплождат едновременно – за около  9-10 дни. Външните признаци на размърляност при овцете не са ясно изразени. Откриват се от кочовете, като размърляните овце при заскачане стоят неподвижно. В зависимост от големината на стадото и равнището на селекция заплождането може да се  проведе:

– Харемна случка. Този начин е подходящ за малки стада  от по 30-40 овце. Ако стадото е по голямо, се разделя на групи по 30-40 овце. За всяка група се определя по един коч, който прекарва цялата случна кампания с овцете от групата. Предимствата на тази случка са, че може да се приложи индивидуален, дори линеен подбор и произхода на агнетата е известен. Недостатъците са от организационен характер, свързани с провеждането на пашата.

– Ръчна случка. Известна още като покриване от ръка и е най-съвършен от всички останали начини за естествено покриване на овцете. По време на кампанията кочовете задължително се отглеждат отделно от овцете. Пускат се само сутрин и вечер за 1 до 1,5 часа за покриване на 4-5 размърляни овце. Затова ръчната случка може да се използва при прилагане на индивидуален подбор и при развъждане по линии. Дава възможност за водене на точна регистрация на датите на покриване. Осъществява се контрол върху степента на използване на разплодниците, като не се допуска тяхното ранно изключване от разплод.

– Изкуствено осеменяване. Чрез него може да се постигне бърз генетичен прогрес. Създава се възможност за максимално използвате на високопродуктивните кочове и за бързото предаване на ценните наследствени качества на голям брой приплоди. С един коч може да се заплодят 300 – 500 овце със свежа сперма. Предотвратява се възможността за разпространяване на заразни заболявания в стадата. Изкуственото осеменяване няма да е ефективно, ако се организира за 50 – 100 овце. Необходимо е овцете на няколко стопани да се групират и да се изгради стационарен пункт по време на случната кампания.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.