През май-юни животните се извеждат основно на зелена паша, като прехода от есенно–зимно хранене към пролетно-лятно е в ход. През този период тревите са богати на фитоестрогени, които могат да предизвикат аборт при животните в ранен стадий на бременността.

kravi

За да не се променят качествените и количествени параметри на издоеното мляко при дойните крави, се препоръчва следната примерна дажба:
1 Пасищна трева начало на цъфтеж 20 кг
2 Люцерново сено 4 кг
3 Смлян царевичак 3 кг
Дава се по 0,5 кг. концентриран фураж за всеки килограм мляко над 5 кг. млечност. През месец май се извършва основно техническо обслужване на системите за доене (доилни зали, инсталации с централен млекопровод и централен вакуумпровод) – изхабените доилни чорапчета се заменят с нови, проверява се за сериозни течове, извършват се плановите ремонти по силовите и електрическите инсталации. Добре е след приключване на горните дейности да се проведат профилактични мероприятия срещу субклиничния мастит. През втората половина на месеца е удачно да се извърши почистване на торището във фермата, като се спазват законоустановените изисквания за управление и добрите земеделски практики при съхранение, транспорт и оползотворяване на оборски тор във фермите.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.