За овцевъдите месец май е свързан с особени грижи за животните в периода след отбиване и реализация на агнетата и прехода им към пасищно отглеждане. Отбиват се постепенно с отпадане на второто и третото бозаене, така че агнетата да се пускат при майките само веднъж през деня. След отбиване шилетата не бива да се пускат на сочна паша, защото може да се получат диарии и лесно да отслабнат.
Шилетата се пускат на паша, след като сутринта им е заложена част от дневната дажба, съставена от концентриран фураж и малко сено. Така се ограничава възможността от прехранване със зелена трева. Преходът от оборно към пасищно хранене се осъществява за около 20-25 дни. През месец май се отстраняват причините, водещи до появата на мастит при овцете, а именно:
1. Избягва се доене във влажни и не проветрени помещения.
2. Следи се за травми по вимето в резултат от надраскване, протриване и др.
3. Извършва се почистване и дезинфекция на овчарниците.
4. При наличие на доилна система се води строга отчетност за правилното й измиване и
подсушаване.
5. Болните овце се изолират, издояват се отделно и се третират с антибиотик.