Повече от половината от населението на Афганистан – рекордните 22,8 милиона души – ще се сблъска с остра продоволствена несигурност от ноември, според последния доклад на Организацията на ООН по прехрана и земеделие. Комбинираните въздействия на сушата, конфликтите, COVID-19 и икономическата криза засегнаха сериозно живота, препитанието и достъпа на хората до храна. Констатациите на доклада идват, когато суровата зима в Афганистан се задава, заплашвайки да отреже райони от страната, където семействата отчаяно зависят от хуманитарна помощ, за да оцелеят през мразовитите зимни месеци.

pshenica-afganistan

В доклада се отбелязва, че това е най-големият брой хора с остра продоволствена несигурност, регистриран някога през десетте години, в които ООН провежда анализи в Афганистан. В световен мащаб Афганистан е дом на един от най-големия брой хора с остра продоволствена несигурност както в абсолютно, така и в относително изражение.

„Спешно е да действаме ефективно и ефективно, за да ускорим и увеличим доставките си в Афганистан, преди зимата да отреже голяма част от страната, като милиони хора – включително фермери, жени, малки деца и възрастни хора – ще гладуват в мразовитата зима. Това е въпрос на живот или смърт. Не можем да чакаме и да видим хуманитарни бедствия, които се разгръщат пред нас – това е неприемливо” каза Цю Донгю, генерален директор на ФАО.

Докладът отразява 37-процентно увеличение на броя на афганистанците, изправени пред остър глад от последната оценка, издадена през април 2021 г. Сред изложените на риск са 3,2 милиона деца под 5 години, които се очаква да страдат от остро недохранване до края на годината. През октомври от UNICEF предупредиха, че 1 милион деца са изложени на риск да умрат от тежко остро недохранване без незабавно животоспасяващо лечение.

За първи път градските жители страдат от продоволствена несигурност със сходни темпове като селските общности, което бележи променящото се лице на глада в страната. Развиващата се безработица и кризата с ликвидността означават, че всички големи градски центрове се очаква да се сблъскат с спешни нива на продоволствена несигурност, включително населението от средната класа.

В селските райони тежкото въздействие на втората суша за четири години продължава да оказва влияние върху препитанието на 7,3 милиона души, които разчитат на селското стопанство и животновъдството, за да оцелеят.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.