Съвместното изявление, публикувано от Организацията по храните и земеделието (ФАО), Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) и Световната здравна организация (СЗО) потвърждава доказателствата, че отглежданите норки за кожи са способни да заразят хората с вируса SARS-CoV-2. В изявлението се препоръчва приоритизиране на надзора на инфекцията в дивата природа и предотвратяване на образуването на животински резервоари.

norki

От Центъра за оценка на риска по хранителната верига представят изявлението, според което основните глобални здравни организации СЗО, ФАО и OIE съобщават, че има рисковете, свързани с потенциалните животински резервоари, включително рисковете както от домашни, така и от диви животни. Инфекцията и разпространението на вируса в животинските популации може да доведе до появата на нови варианти на SARS-CoV-2, които след това се предават обратно на хората.

В допълнение към домашните животни, досега са наблюдавани заразени със SARS-CoV-2 свободно отглеждани, в плен или отглеждани във ферми диви животни като големи котки, норки, порове, северноамерикански белоопашат елен и маймуни. Към днешна дата е доказано, че отглежданите норки за кожи и хамстери за домашни любимци са способни да заразят хората с вируса SARS-CoV-2 и в момента се преразглежда потенциален случай на предаване между белоопашат елен и човек.
Фермите за норки, където хиляди норки са настанени заедно с висока плътност, представляват потенциални резервоари с висок риск за SARS-CoV-2, както и за свързаните мутации.

Въвеждането на SARS-CoV-2 в дивата природа може да доведе до създаване на животински резервоари. Например, съобщава се, че приблизително една трета от дивите белоопашати елени в Съединените американски щати са били заразени със SARS-CoV-2, първоначално чрез няколко събития на предаване от човек на елен. Линиите на SARS-CoV-2, открити при белоопашати елени, също циркулират в близките човешки популации. Доказано е, че белоопашатите елени отделят вирус и го предават помежду си.

Бъдещото разпространение между животните и хората може да попречи на
усилията за ликвидиране или контрол на болестта.

Целият материал можете да прочетете ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.