Правителството одобри позицията на България за предстоящото неформално заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство. То ще се проведе в периода 5-7 септември 2021 г. в Любляна, Република Словения. Темата, избрана от Словенско председателство, е „Засилване на диалога между градските и селските райони”.

es-logo

В позицията на страната ни се подчертава, че основните предизвикателства пред селските райони са намаляването и застаряването на населението, което затруднява ефективното функциониране на пазара на труда. С оглед ускоряване на развитието на икономиката в тези райони е необходимо да се инвестира в иновации и технологични производства. Те ще имат принос за диверсификация на икономиката на селските райони, за създаване на допълнителна заетост, ограничаване на отлива на младите хора и намаляване на риска от обезлюдяване и бедност.

В рамките на новия програмен период, следва да бъде осигурен целенасочен финансов принос в селските райони, чрез продължаващо интегриране на териториалните инвестиции и взаимодопълващи се мерки по линия на различни европейски фондове, механизми и програми. В тази връзка България предвижда увеличаване на финансирането за подхода „Воденото от общностите местно развитие“, най-вече със средства по линия на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, но също така с подкрепа и от Европейския фонд за регионално развитие и Европейския социален фонд.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.