Правителството одобри резултатите от българското участие в редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, проведено на 15 и 16 декември 2020 г. в гр. Брюксел, Белгия. По предложението за възможностите за риболов в Средиземно море и Черно море България ще има право да извършва улов на калкан от 75 тона годишно за период от 3 години – 2020 – 2022 г.

ministerski-savet-nadpis

В рибарството Хърватия представи съвместен документ, подкрепен и от България, относно необходимостта от прилагането на специфичните мерки, за подкрепа в контекста на COVID-19 и след края на 2020 г. Постигнато беше политическо споразумение по трите предложения за регламенти относно риболовните възможности в Атлантическия океан и Северно море, възможностите за риболов на някои дълбоководни запаси, както и възможностите за риболов в Средиземно море и Черно море.

В областта на селското стопанство министрите одобриха Заключенията на Съвета за валиден в целия ЕС етикет във връзка с хуманното отношение към животните. Те призоваха ЕК да представи предложение за хармонизиран етикет върху храни, произведени съгласно стандартите за хуманно отношение към животните, по-високи от тези, заложени в законодателството на ЕС. Също така министрите обсъдиха проекта на Заключения относно етикетирането за хранителната стойност върху лицевата страна на опаковката, профилите на хранителните съставки и етикетирането на произход. С подкрепата на 23 държави членки, проектът беше одобрен.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.