Предвижданията на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) за производството на краве мляко през 2022 г. е то да е на нива около 855 хил. т, а при овчето мляко да е приблизително 70 хил. т.

mlqko-saorajenie

Предизвикателствата пред млечния сектор са повишаващите се цени на фуражите, които съставляват преобладаващия процент от производствените разходи в сектора, което върви паралелно с натиск върху изкупните цени, за да се задържи пропорционалното повишение на потребителските цени на крайните продукти.

Увеличението на изкупната цена на кравето мляко към м. февруари 2022 г. на годишна база е 13,4%, а в ЕС-13, увеличението е с почти 19%. Цената на сухото мляко в ЕС е с ръст от 60% за година, което допълнително ще стимулира ценовото повишение на суровото мляко.

Данните на НСИ за увеличение на цените на входящите ресурси за четвъртото тримесечие на 2021 г. към същото тримесечие на предходната година са: електроенергия, горива и други +30%; фуражи – +18%; ветеринарномедицински продукти +1,7%.

Животновъдството косвено понася негативните ефекти от войната в Украйна, чрез значим ръст на разходите и влошаване доходността на фермите.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.