Животновъдите получиха над 170 000 лева за реализацията на българско говеждо месо, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“. Звеното изплати и над 800 000 лева за изкупуване на плодове и зеленчуци.

govejdo-meso

Държавен фонд „Земеделие“ изплати 170 100 лв. на 62 стопани по схемата de minimis за покриване на разходите за клане, транспорт и административни документи в сектор „Говеждо месо“. Помощта има за цел да подпомогне говедовъдите да реализират отгледаните от тях животни. Подпомагането се предоставя за животните, заклани и реализирани от 1 август до 18 ноември. Размерът на подпомагането е до 150 лв. на заклано говедо. Средствата на останалите бенефициенти, които са кандидатствали по помощта, ще бъдат изплатени след приключване на всички административни проверки.

Фондът разплати над 817 500 лв на 15 преработвателни предприятия по схемата de minimis за компенсиране на част от разходите за транспорт, логистика, сортиране на продукцията, нейното почистване, калибриране и съхранение на готова продукция от праскови и нектарини, сливи, малини, домати, пипер и патладжан. Помощта е част от мерките, които бяха въведени като облекчения за земеделските стопани.

На финансиране имат право всички предприятия, които завишат обема на изкупената продукция от регистрирани земеделски производители с над 15% спрямо 2019 г.

Ставките за подпомагане са:

– праскови и нектарини – единичната ставка от 27 лв./тон;

– сливи – единичната ставка от 21 лв./тон;

– малини – единичната ставка от 139 лв./тон;

– домати – единичната ставка от 30 лв./тон;

– пипер – единичната ставка от 37 лв./тон;

– патладжан – единичната ставка от 20 лв./тон;

След приключване на административните проверки, всички допустими заявления ще бъдат платени.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.