Приключи жътвата на пшеницата, сочат данни на Министерството на земеделието и храните. Новата реколта е в размер на 6 972 799 тона зърно при среден добив за страната от 599 килограма от декар. Тазгодишното производство е значително по-голямо от миналогодишното, както и средният добив се е покачил двойно.

pchenica-zarno

Жътвата на пшеница, ечемик и маслодайна рапица завърши. Прибраните количества от трите култури са с между 24,9% (ечемик) и 52,3% (пшеница) повече на годишна база, основно вследствие на по-високите средни добиви от декар. На този етап продукцията от ръж и тритикале също е значително над миналогодишната, съответно с 29,3% и 67,1%. Общото производство от ечемик е 697 999 тона при среден добив от 536 кг/дка, а реколтата от рапица – 372 172 тона при добив  кг/дка. Данните за ръжта сочат реколта от 14 092 тона, а добивът е 218 кг/дка, като междувременно са ожънати 62 898 тона тритикале със среден добив 397 кг/дка.

Стартира кампанията по прибиране на реколтата от маслодаен слънчоглед и царевица
за зърно, като до 5 август 2021 г. са добити респективно 720 тона и 628 тона.

Средните изкупни цени на пшеница (хлебна и фуражна), ечемик и рапица за страната се повишават с между 0,9% и 3,7% на седмична база, докато тези на царевицата и слънчогледа остават непроменени. Сравнението с аналогичния период на 2020 г. показва ръст на цените на всички основни зърнени и маслодайни култури. По-умерено поскъпване на годишна база се наблюдава при пшеницата и ечемика – в рамките на 8% – 17,5%, а по-значително – при рапицата, царевицата и слънчогледа – с между 37,6% и 53,8%. 

В стойности средните цени са следните: хлебна пшеница – 350 лева на тон, фуражна пшеница – 340 лв, ечемик – 329, царевица – 402, слънчоглед – 1 026 и рапица – 981 лева на тон.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.