Приложение срещу хранителните отпадъци от швейцарска разработчици е наградено на международен конкурс. Отличени са проекти в областта на компютърните науки, които допринасят за един по-добър свят.

razvalena-hrana

Индия е един от най-големите производители на храни в света. Въпреки това, 25 до 35% от произведената храна се разваля заради недостатъчно охлаждане и други специфични причини по веригата на доставки. Понастоящем само около 6% от храната, произведена там, преминава през безпроблемна студена верига, в сравнение с около 60% в развитите страни.

Проектът, който има за цел да предостави на малките собственици в Индия достъп до сигурни студени вериги на доставка чрез мобилно приложение, за да предпази повече храна от разваляне, е един от официалните победители в международното състезание.

Приложението с името „Вашият виртуален асистент за студена верига“ включва данни за времето и климата, прогнозния срок на годност на храните, добиви от пресни продукти и пазарни цени в реално време. Това дава на фермерите достъп до лесна за използване информация, така че те да могат да вземат оптимални решения относно производството и управлението на стопанствата си. Индийските дребни стопани получават подкрепа при вземането на решение дали си струва да охладят храната си или не.

Проектът има за цел да прекъсне отрицателния цикъл на бедност за дребните стопани в Индия – като същевременно подобрява продоволствената сигурност, намалява загубите на храна, минимизира въздействието на производството на храни върху глобалния климат и увеличава доходите на дребните собственици с до 30% ръст.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.