В поредица от статии Центърът за оценка на риска по хранителната верига представя все по-широкото навлизане на приложенията на изкуствения интелект (ИИ) във ветеринарната наука и животновъдството, както и ползите и рисковете от безкритичното им използване. В настоящата информация учените представят една статия на д-р Раджеш Сингх от Департамента по животновъдство, Бихар, Индия за прилагането на изкуствения интелект в птицевъдната индустрия, където все повече навлиза прилагането му. Това, обаче, наред с ползите поставя и много спорни въпроси относно рисковете и опасностите, които носи изкуствения интелект.
Производителите на домашни птици са изправени пред няколко ключови проблема, свързани с индустриалното производство, като натиск върху производствените разходи, хуманно отношение към животните, липса на достатъчно квалифицирана и обучена работна ръка, ескалираща антимикробна резистентност, въздействие върху околната среда и др.
ИИ може да помогне за справяне с много предизвикателства, пред които в момента е изправена птицевъдната индустрия. Въпреки че все още по-голямата част от
фермите събират данни ръчно и след това ги обработват в компютри. До 2050 г. се предвижда, че една птицеферма ще може да генерира 4,1 милиона точки от данни чрез различни сензори и други свързани устройства, свързани чрез интернет на нещата.
Използването на базирани на изкуствен интелект технологии за автоматично и точно
събиране на данните в реално време помага за задълбочен анализ, който би могъл да позволи незабавно да се действа при оптимизиране на производителността на фермата.
Само преди няколко години не се говореше много за асоциацията на ИИ с животинския или растителния живот. Сега този аспект се превръща в реалност и виждаме бързо развитие по отношение на проучването на възможностите за прилагане на ИИ в селското стопанство и животновъдството. Говорейки за индустриалното птицевъдство, разработчиците на ИИ налагат използването му като смятат, че може да
помогне за справяне с много предизвикателства, да намали човешката намеса, да подобри ефективността на отглеждането и в крайна сметка да увеличи печалбата на
птицефермите.
В близко бъдеще ИИ може да измести парадигмата в птицевъдната индустрия
към подпомагано от ИИ земеделие в различни етапи на производство на птици от фермата до трапезата. През последните няколко години много компании вече се фокусираха върху изследвания и прототипи, свързани с ИИ, в сътрудничество с
водещи университети по целия свят. По-нататъшното използване на все по-нови
технологии, свързани с ИИ, ще увеличи производството на домашни птици,
осигурявайки достъпни животински протеини.
Конкретни примери за изкуствения интелект и статията на ЦОРХВ можете да прочетете ТУК.