Проект на Анализ на структурата на земеделските стопанства в България – вариантът е представен от изпълнителя за преглед от Министерството на земеделието, храните и горите. По този анализ експертите от ведомството ще се базират за политиките в Стратегическия план на България за Общата селскостопанска политика.

pochva-motika

Общата селскостопанска политика на Европейския съюз представлява цялостна система от правила, механизми и инструменти, които регулират производството, търговията и преработката на селскостопански продукти в рамките на Съюза.
Целите на прилагането на Общата селскостопанска политика на ЕС от самото ѝ създаване през 1957 г. до днес са неизменни и понастоящем са заложени в чл. 39 от Договора за ЕС (2016/C 202/01). Те са:
а) да се увеличава селскостопанската производителност чрез подкрепа на техническия прогрес и осигуряването на рационално развитие на селскостопанското производство, както и оптимално използване на производствените фактори, по-специално на работната сила;  б) по този начин да се осигури приемлив жизнен стандарт за хората, занимаващи се със селско стопанство, в частност посредством увеличаването на индивидуалните доходи на лицата, осъществяващи тази дейност; в) да се стабилизират пазарите; г) да се гарантира снабдяването; д) да се гарантира, че доставяните продукти достигат до потребителите на разумни цени.

В рамките на последната реформа на ОСП за прилагането на нов подход на политиката след 2023 г. като начин за подобряване на качеството на изпълнението на ОСП беше разработен и нов модел за осъществяване на политиката, с който акцентът се прехвърли от спазването на изисквания към изпълнението на цели, и преразпределение на отговорностите между ЕС и държавите членки при повече субсидиарност. Стремежът е с новия модел да се постигнат по-добре целите на ЕС въз основата на стратегическо планиране, по-общи интервенции на политиката и общи показатели за качество на изпълнението, подобрявайки по този начин съгласуваността между целите на бъдещата ОСП с останалите цели на ЕС.

За да се гарантира, че бъдещата ОСП ще бъде по-справедлива и че малките и средните земеделски стопани ще получат необходимата им подкрепа е дефинирана необходимостта от обстойно изследване на структурата на земеделските стопанства в отделните сектори на производство в България. Резултатите от това изследване и анализа на резултатите ще дадат възможност за определяне националната политика за насочване на подкрепата към малки и средни земеделски стопанства, с цел
гарантиране на тяхна икономическа и социална устойчивост и осигуряване на продоволствената сигурност.

Анализът на структурата на земеделските стопанства в България е публикуван ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.