Първият по рода си проект за египетския лешояд в Узбекистан стартира през юни 2021 г. Основната цел на проекта е да разкрие миграционните пътища и местата за зимуване на египетските лешояди от популацията на вида в Централна Азия и да идентифицира заплахите за тези птици в региона, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

leshoqd-egipetski

В края на юли международен екип маркира четири млади египетски лешояда в централната част на пустинята Къзълкум с GPS/GSM предаватели и извърши мониторинг на гнездовия успех на 10 двойки в района на изследване. Идентифицирани са и нови гнездови находища и са проверени някои важни места за струпване на вида.

Макар египетският лешояд да е силно проучен в Европа, Близкия изток и Африка, информацията за него в Централна Азия е оскъдна. С оценка на популацията от 135 гнездящи двойки, Узбекистан се счита за една от крепостите на вида в региона. Именно затова са необходими спешни дейности по редовен мониторинг на популацията на вида, разкриване на заплахите и проучване на миграционните пътища и местата за зимуване, за да се начертаят най-добрите и ефективни природозащитни мерки за опазване на египетския лешояд в целия регион. В съответствие с тези нужди, пилотният проект за 2021 г. в Узбекистан установи работните протоколи и постави основите на работа за следващия размножителен сезон.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.