Министерството на земеделието, храните и горите организира обществена консултация по реда на Раздел V от Наредбата за обхвата и методологията за извършване на оценка на въздействието по концепция на проект на нов Закон за ветеринарномедицинската дейност. Чрез обществената консултация се канят всички заинтересовани страни да дадат своите предложения, коментари и становища, както и да зададат въпроси по концепцията на проект на Закон за ветеринарномедицинската дейност до 15 ноември 2021 г. 

veterinarni-prinadlejnosti

Законопроектът ще бъде изготвен в рамките на Програмата за пригодност и резултатност на регулаторната рамка (REFIT) на Комисията за по-добро регулиране – опростена и по-лесна за разбиране нормативна уредба, която да допринесе за очакваните ползи за гражданите и бизнес операторите, като в същото време ще намали административната тежест и свързаните с нея разходи. Законопроектът има за цел да бъдат хармонизирани с националното законодателство изискванията на предложения пакет от нормативни актове на институции на Европейския съюз (ЕС), отнасящи се до Правото на Европейския съюз по отношение на агрохранителната верига и за защитата на здравето на хората и животните и ветеринарните лекарствени продукти (ВЛП).

Целта на новият ЗВД е да се изготви рационална и модерна правна рамка, с която да се създаде нова национална ветеринарномедицинска нормативна уредба. Тя ще регулира обществените отношения, свързани с ветеринарномедицинските въпроси, болестите по животните, зоонозите и ВЛП. Чрез нея ще се повиши защитата на здравето на хората и животните и ще се осигури правилно прилагане на предложения пакет от актове на европейското право, отнасящи се до нормативни актове на институции на ЕС по агрохранителната верига.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.