В Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“ са проведени изследвания по проект Water Reuse. Като резултат е установено, че продължително напояване с отпадни води може да причини водна непропускливост (хидрофобност). Последната се оказва, че на практика повлиява водния баланс, ефикасността на напояването и съответно добивите от растителна продукция.

-otpadna-voda-kanal

Появата и развитието на водната непропускливост в почви, напоявани с отпадъчни води се обуславя основно от вида и количеството на органичното вещество, присъстващо във водите, но също така и от почвените характеристики, особено текстурата и продължителността на напояването. В изследвания на Института е доказано, че почвената водонепропускливост е предизвикана от органични съединения, съдържащи се във водите. Такива например са дълговерижни мастни алкохоли и киселини, сърфактанти, стероиди и др.

Експерти от Института участваха и в разработването на метод за анализ на хидрофобни съединения в почви напоявани с отпадни води от битов характер чрез използване на ускорена органична екстракция (ASE).

 

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.