В Долна Австрия има над 4 800 пчелари, които се грижат за около 46 000 пчелни семейства. Тези цифри непрекъснато се увеличават. Следователно, за да се поддържа здравето на пчелите, целенасочените мерки за сектора и профилактиката на заболяванията стават все по-важни. В Долна Австрия, Камарата на земеделието и Асоциацията на пчеларите сега предприемат следващата стъпка като част от инициативата „Ние за пчелите“ и стартират пилотен проект за здравето на пчелите.

pcheli-umreli

Целта е да се изяснят причините за болестите и смъртността на насекомите и да се запази здравето на пчелните колонии. Целта на пилотния проект е да се даде възможност на пчеларите да дадат решаващ принос за подобряване на здравето на пчелите.

„Земеделските производители и пчеларите са свързани, ние искаме да засилим това сътрудничество с цел защита на пчелите, за защита на земеделските производители и за защита на околната среда“, подчертава Стефан Пернкоп от Камарата на земеделието.

„Много земеделски култури зависят от опрашването от пчелите. Същевременно създаването и поддържането на здрави пчелни колонии осигуряват важната функция на пчелите за опрашване и осигуряват производството на висококачествени и безопасни храни“, обяснява Йоханес Шмъкеншлагер, председател на Камарата.

Повече информация за проекта можете да намерите ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.