Предвижданията на Центъра за икономически анализи на селското стопанство (САРА) за засетите площи с царевица за реколтата 2021/22 г. е те да достигнат 540 хил. ха. Площите с царевица през последните 2-3 години отбелязват повишение от около 15-18%. При слънчогледа се очаква площите да бъдат на равнища около 780 хил. ха, като скокът в цените ще промени вероятно плановете на производителите да свиват тези площи.

slanchogledi

Първоначалните предвиждания на САРА за средния добив на пшеница през новата реколта е за нива около 4,90 т/ха. Общото производство се оценява на 5,8 млн. т., което е с около 15% над реколтата от 2020 г. По данни на МЗХГ, прибраната пшеница от предишната реколта е 4,7 млн. т.

Първоначалната оценка за добива на ечемик през новата реколта е от 4,6 т/ха. Най-вероятните максимални обеми при ечемика ще възлязат на 500 хил. т. Тези количества са близки до миналогодишните. Текущите оценки за добития ечемик от 2020/21 г. на МЗХГ е за 547 хил. т.

Средните добиви при рапицата от новата реколта се очаква да бъдат около 2,7 т/ха. Общото максимално количество на добитата рапица за 2021/22 г. се прогнозира на 400 хил. т., което е с 25% над нивото от 2020 г, когато производството падна на нива от 2012-2013 г.

Високите цени на всички зърнени и маслодайни стоки се очаква да спрат своя ръст, който на годишна база е 22%, а при слънчогледа достига 46%. Цените ще последват глобалните тенденции на понижение в следващите месеци, но монетарните стимули и очакванията за висок ръст на световната икономика ще държат цените високи.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.