Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) прогнозира средните цени на агрокултурите за февруари. Очакванията са средно хлебната пшеница да се търгува за 525 лева за тон, а фуражната – 510 лева. Ечемикът за 450 лева, царевицата за 480, а слънчогледът за 1 140 лева за тон. Ето и още от анализа на икономистите.

zarno-sklad

През м. януари има известно успокояване на изкупните цени. Ечемикът нараства за месец с 4%, а пшеницата намалява с около 2%. Цените в следващите 1-2 месеца ще останат инертни, като основните фактори за изменение на посоката и ценовия темп са в перспективата за новата световна реколта и геополитиката.

През 2021 година ще бъде постигнати рекордни стойности, като добавената стойност от земеделие по прогноза на САРА ще е над 4,2 – 4,3 млрд. лв. Брутната продукция по предварителни данни на НСИ възлиза на 10,2 млрд.лв. Това се дължи на хубавата реколта и осезаемото увеличение на цените. Делът на зърнените и маслодайни култури, които формираха около 50% от брутната продукция от селско стопанство, през 2021 г. ще увеличат този процент до над 60%.

По предварителни данни на НСИ, разходите за суровини и материали в селското стопанство през 2021 г. са нараснали с 9,2% на годишна база  Най-сериозен ръст се измерва при минералните торове, където увеличението е 26%, докато препаратите за растителна защита са нараснали с малко над 1%.

Изследвания на САРА показват, че цената на минералните торове освен от цените на природния газ силно зависи и от изкупните цени на продукцията и доходността. При ПРЗ не се открива силна детерминираност между пазарната конюнктура и ценовите индекси на ПРЗ, което се обяснява със силно специфичния пазар на такива продукти, където водеща роля в ценообразуването имат производителите на ПРЗ.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.