Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) прогнозира средните цени на агрокултурите за януари. Очакванията са средно хлебната пшеница да се търгува за 530 лева за тон, а фуражната – 515 лева. Ечемикът за 450 лева, царевицата за 480, а слънчогледът за 1 140 лева за тон. Ето и още от анализа на икономистите.

carevica-niva

През 2021 година ще бъдат постигнати рекордни стойности, като добавената стойност от земеделие по прогноза на САРА ще е над 4,2 – 4,3 млрд. лв. Брутната продукция по предварителни данни на НСИ възлиза на 10,2 млрд. лв. Това се дължи на хубавата реколта и осезаемото увеличение на цените. Делът на зърнените и маслодайните култури, които формираха около 50% от брутната продукция от селско стопанство, през 2021 г. ще увеличат този процент до над 60%.

Брутната продукция от зърнени и маслодайни култури през 2021 г. по оценки на САРА ще бъде с около 55% над нивата от 2020 г. Предварителната оценка на НСИ за брутната продукция в зърнопроизводството е за ръст от 61%, а при маслодайните култури – 54%. Най-голямо стойностно увеличение се отчита при пшеницата – 76% и рапицата – 81%.

През новата 2022 година при зимните култури, САРА очаква прибраните площи с пшеница да достигнат 1,15 млн. ха, ечемик – 117 хил. ха и рапица – 133 хил. ха. Тези площи са почти аналогични с миналогодишните и със средните за последните години.

През м. декември се отбеляза едно от най-големите увеличения на изкупните цени от началото на пазарната година. Ечемикът нараства за месец със 17%, а пшеницата с 13%. На пазарите се очаква затишие заради празниците, а от Новата година търсенето ще остане силно, което ще продължи да движи цените нагоре, но с по-бавен темп.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.