Предвижданията на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) за реколтираните площи с царевица за реколтата 2022/23 г. е да намалеят до 580 хил.ха. По данни за заетостта на земята на агроведомството за 2021 г. засетите площи са заемали 634 хил. ха. Площите с царевица през последните 3-4 години отбелязват повишение от около 20-25%, но независимо, че ценовата конюнктура е много добра, вероятно част от площите със царевица ще бъдат засети със слънчоглед, заради по-малките вложения.

slanchogled-zarno

При слънчогледа се очаква реколтираните площи да останат стабилни над 840 хил. ха. Значителното подобряване на ценовия пазар, както и очертаващото се сериозно снижение в производството на най-големия износител Украйна ще поощряват развитие в тази посока.

Преди критичния м. април, прогнозите на САРА за добивите са: при пшеница за количества от 5,2 т/ха. Първоначалната оценка за добива при ечемика през новата реколта е от 4,9 т/ха.

Средните добиви при рапицата от новата реколта се очаква да бъдат около 2,7 т/ха. Общото количество на добитата рапица за 2022/23 г. се прогнозира на 375 хил.т., което е приблизително еднакво с нивата от 2021 г.

Прогнозирането на пазарните цени става все по отдалечено от фундаменталните фактори. Само за месец, цените скочиха с около 20%, което е резултат от ситуацията на световните пазари. Ако тези цени останат и за новата реколта, глобалната достъпност до храни ще стане критична.

И към средните цени на агрокултурите за април. Очакванията са средно хлебната пшеница да се търгува за 650 лева за тон, а фуражната – 620 лева. Ечемикът за 570 лева, царевицата за 620, а слънчогледът за 1 650 лева за тон.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.