Лесовъдската гилдия отбелязва всяка година в първата пълна седмица на месец април своя празник „Седмица на гората“. Тази година се навършват 97 години от неговото първо честване, макар, че действията по възстановяването, стопанисването и опазването на българските гори започва веднага след Освобождаването през 1878 г. Новосъздадената държава първоначално създава охранителни звена от пеши и конни горски стражари от местните администрации. Една година по-късно на 5 юли 1879 г. е изграден самостоятелен сектор „Надзор на лесовете“ към Отделението за държавните имоти и рудите към Министерство на финансите, с което се поставя началото на държавната горска служба в България.

gora-planina

Агенцията по горите е организирала национална програма за провеждане по повод Сезмица на гората 4 – 10 април 2022 г. Мотото тази година е „Аз обичам гората“. На 1 април от 11.00 до 13.00 ч. ще бъдат поднасени  венци и цветя в памет на загиналите лесовъди пред мемориала на Лесотехническия университет (ЛТУ) в София.

На 4 април е официално откриване на Седмица на гората. Ще се връчват  традиционните награди. Органиирана е и музикална програма. Събитието ще се проведе в  дворното пространство на ЛТУ /при неблагоприятни метеорологични условия – Аулата на ЛТУ/.

Цялата програма за Седмица на гората можете да намерите ТУК.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.