Предварителните данни на Министерството на земеделието показват, че произведеното в промишлени условия говеждо и телешко месо през 2021 г. възлиза на 7,1 хил. тона, което представлява увеличение с 14% спрямо равнището от предходната година. Повишението се дължи на по-големия брой заклани животни (с 5 хил. бр. повече), но при по-ниско средно кланично тегло – 206 кг през 2020 г. спрямо 202,2 кг през 2021 г. По прогнозни оценки на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) производството на говеждо и телешко месо в кланиците през 2022 г.
ще е около 7,4 хил.т.

meso-parjoli

Цените на тон кланично тегло на говеждото и телешко месо продължават да се движат нагоре, като установеното през м. февруари равнище превишава с 1,5% нивото от предходния месец. Сравнено с година по-рано поскъпването е с 22%. Успоредно с това издръжката на производството продължава да расте, но не в същата степен каквато е при млечното говедовъдство.

След известно задържане на ценовите равнища при свинското месо през последните 3 месеца, се прогнозира цените да се повишат до 3,55-3,65 лв./кг кланично тегло (+5% на годишна база). Това идва в отговор на растящите разходи за ресурси, както и в следствие тенденциите на европейския пазар, където постигнатото увеличение на цените на едро от началото на м. март е с 31% спрямо предходния месец.

Според официалната информация произведеното свинско месо в кланиците до края на 2021 г. е в размер на 81,8 хил. тона, което е с 27,2% над равнището от 2020 г. По прогнозни разчети на САРА се очаква промишленото производство през 2022 г. да е около 83 хил. тона.

Цените на едро на пилешкото месо са с най-съществен ръст от 11% спрямо предходния месец и с 21% спрямо 2021 г. Въздействие оказват както растящите цени на фуражите, горивата и енергията, така и заради растящото търсене, с оглед повишението при растителните протеини и говеждо и агнешко месо. Зачестяват и случаите на
инфлуенца по птиците, като през периода от 01.09.2021 г. до 09.02.2022 г. в ЕС са установени 912 огнища в 18 държави-членки.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.