Производството на мляко в Испания е нараснало с 1 милион тона през последните 10 години. Цената – броят на млекопроизводителите е намалял с една четвърт за последните 5 години. Въпреки коронакризата, производството продължава да расте. Износът на сирене и други млечни продукти също непрекъснато се увеличава. В същото време вносът на мляко и млечни продукти намалява.
Високата динамика на производството обаче има и висока цена – изместването на голям брой малки млекопроизводители от пазара. През последните години модернизацията на испанската млечна индустрия също значително увеличи ефективността на производството на мляко. Испанските млекопроизводители трябваше да адаптират производството си все повече към нуждите на млечната индустрия. Това стана възможно чрез инвестиране в производствена технология, както и в храненето, условията за отглеждане и генетиката на животните. Така млечни ферми стават все по-големи по размер.
Един от резултатите от това развитие е непрекъснатото увеличаване на износа на мляко за пазарите извън ЕС, но също така и за страните членки. В същото време вътрешното потребление на мляко и млечни продукти рязко нараства. Това показват проучванията на Министерството на земеделието на САЩ за испанския пазар на млечни продукти въз основа на данни от Испанската асоциация на млечната индустрия и Комисията на ЕС.
След премахването на квотите за мляко в ЕС през 2015 г. броят на млекопроизводителите е намалял значително. Според испанската млечна индустрия около 21 700 ферми все още произвеждат краве, овче и козе мляко през 2019 г. Около 60% от ферми отглеждат млечни крави, 25 на сто са козевъди и 15% са овцевъди. От 2015 г. броят на испанските млекопроизводители е намалял с 25%, броят на овцевъдите с 22 на сто, докато броят на козевъдите се е увеличил.