Цената на едро на говеждото и телешкото месо отбеляза леко повишение през м. януари спрямо равнището от предходния месец. Сравнено със ситуацията година по-рано е налице съществено увеличение в размер на 27%, което се дължи основно на повишената издръжка на производството. Очакванията са през идните два месеца ценовите нива да са около 5,10-5,25 лв./кг кланично тегло, превишаващи равнищата от последните 3 години.

meso-parjoli

Според предварителните данни на Министерството на земеделието, броят на отглежданите свине през 2021 г. нараства до 694,7 хил. животни (+17% на годишна база), което е над равнището от 2018 г. – преди разпространението на АЧС в страната – 654,5 хил. броя и показва пълно възстановяване и дори разширяване на поголовието. До м. ноември на изминалата година в промишлени промишлени условия условия са произведени произведени 69,3 хил. тона свинско месо, което е с 21,8% над произведеното количество през същия период на 2020 г., но с 1,7% под това от 2018 г.

Следвайки динамиката на световните и европейските цени, които, макар и слабо,
постепенно се покачват под натиска на високите производствени разходи, цените на едро на свинското месо в България се очаква да достигнат 3,55 лв./кг кланично тегло през идните месеци, което е с 3,7% над равнищата от същия период на 2021 г.

През м. януари цените на тон кланично тегло на пилешкото месо се повишиха с 4% сравнено с предходния месец. Възходящата динамика ще продължи и през следващите два месеца, като очакваните ценови нива са с около 10-11% над миналогодишните равнища. Освен растящите цени на входящите ресурси, влияние върху българските цени оказват и европейските, които продължават да се повишават (+18,8% на годишна база) в условията на силно търсене и намалено производство в ЕС.

Според световните анализатори, развитието на военния конфликт между Русия и Украйна ще доведе до смущения в глобалните вериги на доставки на суровини и аграрни стоки. Възможни са колебания и покачване и при цените на месото.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.