Предварителните данни на Минестерството на земеделието показват, че общото произведено месо в промишлени условия през първата половина на 2021 г. възлиза на 91,5 хил. тона, което е с 1,5% по-малко от произведеното количество за същия период на предходната година. Увеличение спрямо 2020 г. се наблюдава единствено при производството на свинско месо – 34,1 хил. тона (10%), което се дължи на възстановяването на поголовието след АЧС. Равнището на производство, обаче, изостава с 14,2% от нивото, отчетено през първите 6 месеца на 2019 г., преди разпространението на болестта – 39,7 хил. тона.
През идните месеци цените на тон кланично тегло на свинското месо повлияни от низходящите европейски цени и растящите разходи за фуражи ще притискат местните производители. Прогнозните цени ще се задържат задържат по-ниски от отчетените през м. септември на 2019 г. и 2020 г., съответно 3,87 лв./кг и 3,79 лв./кг.
По-сериозно нарастване се предвижда при цените на едро на говеждото и телешкото месо, което до голяма степен се обуславя от растящите европейски и световни цени и поскъпването на фуражите. Очакваното увеличение спрямо ценовото ниво през м. юли е между 7,5% до 10%. Прогнозните цени ще са по-високи с около 7,9% в сравнение с миналогодишните и с 0,4% сравнено с цените за същия период на 2019 г.
Произведеното в кланиците говеждо и телешко месо през първото шестмесечие на 2021 г. възлиза на 2779 т., което е с 60,2 тона по-малко от равнището на производство през първата половина на 2020 г. През настоящата година са заклани повече животни – 13,71 хил. бр. спрямо 13,48 хил. бр. през предходната, но при по-малко средно кланично тегло, съответно 202,7 кг срещу 210,6 кг.
Цените на пилешкото месо през м. юли достигнаха 3,13 лв./кг кланично тегло, което е с 11% над равнището през същия месец на 2020 г. и с 5% над нивото от 2019 г. Очакванията са през идните месеци цените да се задържат стабилни над 3,0 лв./кг. Произведеното в промишлени условия месо от бройлери до м. юни 2021 г. е в размер на 42,8 хил. т тона (-0,8% на годишна база).