През м. януари цената на едро на свинското месо се понижи до 3387 лв./тон кланично тегло, което е с 2,7% под нивото от м. декември и с 22% под равнището на същия месец на предходната година. Динамиката на европейския пазар показва слабо покачване на цените на тон кланично тегло на свинско месо в началото на м. февруари (+1% спрямо предходния месец), но това равнище е значително по-ниско от отчетеното през същия период на 2020 г. (-27%).

meso-parjoli

Европейските производители на свинско месо, вкл. българските са в изключително трудна пазарна ситуация, повлияна едновременно от рестрикциите, свързани с ограничаването на АЧС, засилените изисквания по отношение на производството в кланиците, във връзка с COVID-19 и повишените разходи за фуражи. Очакванията са през първото тримесечие на 2021 г. цените да останат под натиск, поради все още повишеното предлагане от Германия, но перспективите за ръст са големи.

Пилешкото месо е основен заместител на свинското и поради тази причина промените на цените на свинското месо оказват влияние върху цените на пилешкото. През м. януари средната цена на пилешкото месо отбеляза спад с 6% спрямо предходния месец и с 13% сравнено с година по-рано. Ситуацията на европейския пазар показва възходяща ценова динамика от началото на м. февруари, което ще тласка българските цени нагоре.

Различията в качеството на предлаганото говеждо и телешко месо на пазара провокират сериозни колебания в ценовите равнища. Очакванията са през следващите два месеца цените да се движат около нивото от 2020 г.

На проведения в края на м. февруари Икономически съвет към обсерваторията на пазара на месо към ЕК, е отчетена известна стабилизация на пазара на говеждо и телешко месо, обусловена от растежа на продажбите на дребно. Реализираният износ през 2020 г. е на нивата от предходната година, докато вноса намалява значително. От началото на м. февруари цените се покачват. Изнесените на съвета данни показват, че въпреки пандемията, консумацията на месо в ЕС-27 се е повишила слабо през 2020 г. до 57,4 кг на глава от населението (+0,2% на годишна база). Много експерти настояват към намаляване потреблението на месо и преминаване към растителен протеин, което ще намали натиска от парникови емисии. Най-голямо е количеството на
консумираното свинско месо – 26 кг на глава от населението, следвано от пилешкото – 20,7 кг, говеждото – 9,3 кг и агнешкото – 1,16 кг. Продажбите на продукти, заместители на месото в общата стойност на продажбите на месо за сега е само около 1%.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.