Цените на тон кланично тегло на говеждото и телешко месо се покачиха до 4635 лв./тон през м. август, което е най-високото ценово равнище от началото на годината. Увеличението е с 11% спрямо предходния месец и с 8% сравнено с година по-рано, посочват от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

meso

Динамиката на европейския пазар показва възходящ ценови тренд, който се отразява и на цените в България. Отчетените средни цени на едро на говеждо и телешко месо в ЕС от м. април насам превишават, както равнищата от предходната година, така и средните за периода 2018-2020 г. Увеличението през м. август е с 10% на годишна база. Причините за прогресивния растеж се коренят в повишаващите се европейски котировки, както и в ограничените доставки от трети страни. Намалението на вноса от Великобритания през периода януари –юли 2021 г. спрямо същия период на 2020 г. е с 39,4%.

Цените на едро на свинското месо се задържат относително ниски и през последните три месеца на равнища 3,54-3,56 лв./кг кланично тегло. Въпреки, че тези нива са по-високи от отчетените в началото на годината, те са под равнищата от 2020 г. (-6%) и 2019 г. (-8%). Очакванията са през идните два месеца цените да останат ниски заради високото предлагане в ЕС, което не осигурява предпоставки за развитие на производството в условията на поскъпване на ресурсите.

През м. юли и август цените на тон кланично тегло на пилешкото месо също се повишиха, което може да се обясни със силното вътрешно търсене и възстановяване дейностите в туризма и съпътстващите услуги. Увеличението спрямо същите месеци на миналата година е между 11% и 15%. Ценовите равнища през летните месеци на 2021 г. са по-високи и от средните за периода 2018-2020 г. със 7%.

Очакванията са през идните два месеца цените на пилешкото месо да се задържат на нива по-високи от миналогодишните около 3,0 лв./кг кланично тегло, но ще бъдат под натиск заради относително ниските цени на предлагане от Полша, които в края на м. септември падат до 1,14 евро/кг.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.