Очакванията са през следващите 2 години поголовието от месодайни животни да намалява, поради пазарното несъответствие между ръста на изкупните цени и цените на ресурсите, предимно на фуражите. Според оценките на Центъра за изследвания в селското стопанство (САРА), броят на месодайните крави ще се понижи до 138,7 хил. животни през 2022 г., на овцете-майки за месо – до 117,3 хил., а на свинете-майки – до 54,6 хил. броя.

meso-parjoli

Прогнозира се производството на говеждо и телешко месо да е около 15-16 хил. тона през идните пет години, а на овче и агнешко – около 10 хил. тона.

След значителния спад при продукцията от свинско месо през 2020 г., причинен от последиците от АЧС, през настоящата година очакваме частично възстановяване на производството до около 77 хил. тона, което остава с 3,3% под равнището от 2019 г. Предвижда се до 2025 г. производството да се движи между 82 -85 хил. тона.

Рестрикциите, свързани с COVID кризата и найвече затварянето на хотелите и ресторантите повлияха. През следващите пет години се очаква възстановяване до около 107 хил. тона, тъй като пилешкото месо е най-евтиният и съответно найтърсен протеин.

Цените на едро на животновъдната продукция не нарастват реципрочно на увеличението на цените на фуражите, което е предизвикателство пред оцеляването на дребните и средни производители. Уравновесяването на пазарните сили в средносрочен период ще доведе до покачване на цените, като средно за 2021-2025 г. те ще се движат около 4,63 лв./кг кланично тегло при говеждото и телешкото месо, 3,72 лв./кг при свинското месо, 3,01 лв./кг при пилешкото месо и 12,85 лв./кг при овчето и агнешкото месо.

Растежът на цените на дребно се задържа максимално под натиска на по-голямата
концентрация в търговските вериги. Това рефлектира върху производителите, като в условията на растящи разходи, тяхното оцеляване е за сметка на ефективността и по-ниските брутни маржове. В средносрочна перспектива се очаква покачване при цените на дребно на всички меса, като пилешкото ще продължи да бъде най-евтиният и достъпен протеин с цена около 4,95 лв./кг. Цената на дребно на свинското месо средно за 2021-25 г. се предвижда на 8,90 лв./кг, на говеждото – 12,52 лв./кг, а на овчето – 14,56 лв./кг.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.