По предварителни данни на НСИ, брутната продукция на месо за 2020 г. ще се повиши с 4% в сравнение с 2019 г. Говедовъдството, и в по-малка степен птицевъдството ще допринесат за това нарастване. В резултат на нарастването, производството на месо ще формира 56% от брутната продукция от животновъдство и 15% от цялото земеделие.

krenvirshi

Според официалните данни произведеното в кланиците свинско месо до м. ноември 2020 г. възлиза на 57 хил.т., което е намаление с 14,3 хил. тона спрямо година по-рано. Въпреки спада на производството, през следващите месеци не се предвижда растеж на ценовите равнища, които е вероятно да се задържат стабилни около 3,45 – 3,50 лв./кг кланично тегло.

Причините за очакваното задържане на ценовия растеж са понижените цени на свинското месо в ЕС, като българският пазар е силно интегриран с него. Средните европейски цени през м. януари са с 29% под нивото на същия месец на 2020 г., докато в България прогнозните нива са с 20% по-ниски от година по-рано. Очакванията са цените на свинското месо в ЕС да останат под натиск, като не е изключено да има известно понижение, което ще се отрази и на вътрешния пазар.

Очакваните цени на едро на говеждото и телешкото месо през м. януари и февруари са с между 6% и 8% под равнището на същите месеци на предходната година, но близо до тези от 2018 г. и 2019 г. Общото производство в кланиците за единадесетте месеца
на 2020 г. възлиза на 5,6 хил. тона, което е с 13% над нивото от 2019 г., но с около 14% под равнището от 2018 г. Предварителните оценки не предвиждат съществено нарастване на поголовието, вкл. на животните с месодайно направление през 2020 г., което е вероятно да доведе до задържане или слабо увеличение на производството през настоящата година.

Стабилното търсене в страната ще поддържа цените на пилешкото месо на ниво от 2,80 лв./кг кланично тегло през м. януари и февруари. Ценовите равнища са с 9% по-ниски от отчетените през първите два месеца на изминалата година. Произведеното в
промишлени условия месо от бройлери до м. ноември 2020 г. е в размер на 79,9 хил. тона – с 2,5% по-малко от произведеното количество през същия период на 2019 г.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.