Данните за дейността на млекопреработвателните предприятия през 2020 г. публикувани от МЗХГ показват, че количествата преработено краве мляко продължава да нараства с 4,9% спрямо 2019, достигайки 717 хил.л. (включва и доставено мляко от други страни членки). Количествата сурово мляко, доставени от държави членки или внесени от трети страни, са общо почти 17 хил.т., посочват от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

mliako-cisterna

Производството на краве мляко за 2020 г. възлиза на 856 хил.л., което показва че 82% от произведеното в страната мляко минава през мандрите.

Изкупеното овче и козе млека също нарастват със 7,8% и 12% и е съответно 25,3 хил.л и 10,4 хил.л. Около 34% от овчето и козе мляко се преработва в предприятията, което се дължи на структурната раздробеност на тези сектори и на нишовия характер на млечните продукти получавани от тях.

Развитие на млечната верига в света

За периода м. януари-април изкупеното мляко в ЕС намалява с -0,7%. Увеличение на доставките се наблюдава в 18 държави, найзначително за Ирландия (+6,1%, 61 000 т.), а доставките продължават да намаляват в Германия (-0,7%, -19000 т.), Нидерландия.

Цената на суровото мляко на Спот пазара Лоди в Италия през м. април нараства с 11% до 0,40 евро/л., сигнализирайки за адаптиране към нарасналите цени на фуражите за последната 1 година с повече от 30% и заради общия инфлационен натиск от повишаващото се търсене и парично предлагане.

Изкупните цени на кравето мляко през м. юни в ЕС са 0,35 евро/кг, което е много близко до равнищата в САЩ и Нова Зеландия. САРА очаква, че до есента не се забелязва да има по-големи движения в цените, но от есента при запазване на високите цени на фуражите, цените ще тръгнат нагоре, като въпросът е дали ще надминат 0,38 евро/кг и кога това ще стане.

В ЕС намалява производството на млечни продукти за периода м. януари-април за масло (- 2%), сухо обезмаслено мляко (-6,3%). Има ръст при производството на кондензирани млека (+4,6%), сирена (+3%) и сметана (+1,4%). Заради продължаващата обезценка на долара, европейските млечни продукти могат да загубят стойностната си конкурентоспособност на външните пазари.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.