Предварителните данни на НСИ показват, че брутната продукция от месо през настоящата година ще се задържи близо до нивото от 2020 г., поради отчетените по-ниски цени при свинското месо. Индексът на физическия обем бележи увеличение при производството на месо от свине (+11%) и при пилешкото месо (+8%), докато при говеждото и телешкото месо намалява с 2%.

meso

От началото на годината до м. юли цените на говеждото и телешкото месо се движиха между 4,05– 4,36 лв./кг кланично тегло, което е под равнищата за същия период на 2019 г. Въпреки това, средногодишната цена остава на нивото от 2020 г. – 4,35 лв./кг кланично тегло.

Низходящата динамика на европейските цени на свинското месо оказа натиск върху българските, като през последните шест месеца те се задържат на равнище около 3,50 лв./кг кланично тегло. Очаква се средногодишната цена да е 3,47 лв./кг кланично тегло, което е с 10,8% под средното ниво за 2020 г. (3,89 лв./кг) и с 5,4% под това от 2019 г. (3,67 лв./кг).

От началото на месец декември европейските цени на едро на свинско месо започнаха да се покачват, движени от растящите цени на входящите ресурси и значително понижените производствени маржове, като отчетеното увеличение към момента е с 1,5% над равнищата на същия период от миналата година.

От началото на м. ноември се ускоряват случаите на “Птичи грип тип А” по птиците, като България също попада с установени огнища. Между 18 ноември и 8 декември загубите в Европа достигат 2,78 млн.птици при общо 168 констатирани огнища. По данни на Световната организация за здраве по животните – OIE през 2020 г. у нас са заразени 432 хил. броя птици, а най-много засегнати птици има през 2018 г. – 525 хил. броя. Все още разпространението на болестта не се отразява на цените, макар че те са почти 20% над миналогодишните и с 15% по-високи от средните за 2016-2020 г.

Измежду всички меса, най.голямо увеличение през 2021 г. е постигнато при агнешкото, като причина е ограниченото предлагане у нас и съкращение на световното стадо от овце.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.