Тъй като Европа, заедно с останалия свят, се сблъсква с икономическото и социалното въздействие на изменението на климата, деградацията на екосистемите и прекомерното потребление на природни ресурси, евродепутатите ще гласуват Програмата за действие на ЕС за околната среда до 2030 г., която има за цел да се справи с някои от проблемите.

pole

Към климатично неутрален ЕС

През ноември 2019 г. Парламентът прие резолюция, с която обявява извънредна ситуация в областта на климата и призова Европейската комисия да гарантира, че бъдещите законодателни и бюджетни предложения са в съответствие с целите на Парижкото споразумение за климата.

Първата програма за действие на ЕС в областта на околната среда през 1973 г. има за цел да намали замърсяването, да подобри естествената и градската среда и да насърчи осъзнаването на екологичните проблеми. Осмата програма за действие в областта на околната среда, която ще бъде обсъдена от членовете на ЕП по време на пленарната сесия през юли, ще се фокусира върху ускоряване на прехода към неутралност на климата, къмчисти и ефективни енергии и към кръгова икономика.

 

Устойчивата икономика е от ключово значение

В своя доклад за състоянието на околната среда Европейската агенция за околната среда посочва, че икономическите дейности и начинът на живот са най-важните предизвикателства за околната среда в Европа.

Според комисията по околна среда на Парламента ЕС трябва да премине към устойчива икономика на благосъстоянието с основите на целите за устойчиво развитие. Икономиката на благосъстоянието е тази, при която общественият интерес определя икономиката, а не обратното.


Приоритетите в предложението за план за действие включват:

  • Екологичните щети трябва да се разглеждат като приоритет, отстранени при източника и щетите, заплатени от замърсителя
  • Средносрочна оценка от Комисията през март 2024 г.
  • Технологиите за данни трябва да се използват в подкрепа на политиката за околната среда, като се гарантира прозрачност и обществена достъпност на данните
  • Поетапното премахване на всички директни и индиректни субсидии за изкопаеми горива до 2025 г. и субсидиите, които финансират вредни за околната среда дейности, ще бъдат поетапно премахнати до 2027 г.

Прозрачност и мониторинг 

Новата програма за действие в областта на околната среда, която ще подкрепи европейската зелена сделка ще включва нов механизъм за наблюдение. Очаква се Комисията да излезе с показатели за наблюдение и проследяване на напредъка до 31 декември 2021 г.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.