Пазарна 2017/2018 година постави края на квотите за захар в ЕС, наред с изключително високо производство. Тази висока реколта доведе до свръхпредаване, което беше посрещнато със значителен спад на цените на захарта на международния пазар, провокирайки четиригодишен период на ниски цени на захарта на пазара на ЕС. Участниците във веригата за доставки претърпяха спад в рентабилността, като икономическата жизнеспособност на сектора беше сериозно застрашена. И все пак секторът като цяло успя да устои на бурята, което предполага обща задоволителна устойчивост с някои различия на национално равнище. Низходящата корекция на производството на захар и умереното увеличение на цените през последните години е показател, че пазарът на захар в ЕС е в процес на намиране на нов баланс. Това е основен извод от проучване на сектора след края на квотите за захар, публикувано от Европейската комисия.

zaharno-cveklo

Проучването анализира различните фактори, допринасящи за устойчивостта на сектора на захарта.

Констатира се наличието на изключително разнородни нива на производителност в отглеждането на захарно цвекло в различните държави членки (някои от които имат много ниски добиви на захарно цвекло, например), съчетани с неблагоприятни условия, засягащи етапа на преработката.

Що се отнася до инструментите за управление на риска, проучването потвърди ефективността на специфичните земеделски практики и застраховането на културите за производителите на захарно цвекло, докато резервните средства и увеличеното прибягване до техники за хеджиране помогнаха на производителите на захар и международните търговци на захар да изгладят вариациите в оборота/рентабилността и при справянето с нестабилността на цените.

Проучването стигна до заключението, че краят на системата на ЕС за квотите за захар, съчетана с премахването на минимална цена на захарното цвекло, има само косвени последици върху икономическата жизнеспособност на веригата за доставка на захар в ЕС.

Установява се, че търговската политика на ЕС няма ефект върху икономическата жизнеспособност на участниците па пазара на захарта на ЕС, като механизмите за регулиране на вноса играят критична роля за справяне с външните сътресения. По отношение на селскостопанската политика проучването отбеляза, че доброволното обвързано с производството подпомагане на захарното цвекло е допринесло ефективно за гарантиране на рентабилността на отглеждането на захарно цвекло в 11-те държави членки, където е било предоставено.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.