Селските райони съхраняват важен човешки, природен, икономически и културен потенциал и в голяма степен представляват паметта на нацията. В ЕС селските райони представляват половината от територията на държавите членки и около 20% от населението. Повечето от тях обаче са и сред най-необлагодетелстваните региони, като техният брутен вътрешен продукт на глава от населението е значително под средния за ЕС.

selo

В България като селски райони са определени общините, в които няма населено място с повече от 30 хиляди души. Така 231 общини са класифицирани като селски. Те представляват 81% от територията на България и значителен дял от населението на страната.

За да помогне на селските райони да реализират растеж и да повишат нивото на заетостта и стандарта на живот, политиката за развитие на селските райони на Европейския съюз си поставя три основни цели: подобряване на конкурентоспособността на селското стопанство, постигане на устойчиво управление на природните ресурси и на действията в областта на климата, както и балансирано териториално развитие на селските райони. Тези приоритети в голяма степен са свързани и с дейността на земеделските стопани, поради което и значителен ресурс е насочен към тяхната подкрепа.

Какви обаче са обществените нагласи по отношение на развитието на земеделието и селските райони у нас? Защо в последните години стопанствата намаляват – добро или лошо е това за икономиката и селските райони? Какво би върнало младите хора на село и би ги стимулирало да се захванат със земеделска дейност? На тези и други въпроси се опитва да отговори Фондация „Смарт Агростарт“ в своя анкета.

Ако желаете можете да попълните анкетата ТУК. Тя ще даде представа за общата нагласа на обществеността за развитието на земеделието и селските райони.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.