На фючърсните пазари пшеницата на Парижката борса достигна най-високото си ниво от 2008 година насам. Декемврийските доставки на мелничарска пшеница достигна 285 евро през миналата седмица. Междувременно износът на културата от Европейския съюз продължава да расте, въпреки оскъдното предлагане.

klas

Към края на месец октомври Европейската комисията отчете износ на обикновена пшеница от 8,99 милиона тона през текущата пазарна година след 7,23 милиона тона през предходния сезон. Този плюс в статистиката от 24% обаче е много по-силен в действителност. Това е така, защото годишното сравнение на Комисията все още се основава на данни от ЕС-28, включително Обединеното кралство за данните от предходната година, а в настоящите данни за 2021/22 г. липсват доклади от Франция, най-големият износител на пшеница в Съюза.

През миналата седмица Египет закупи 180 000 тона пшеница от Русия, 120 000 тона от Украйна и 60 000 тона от Румъния за доставка в началото на декември на FOB цени между еквивалента на 281 и малко под 283 евро/т.

В България  на Софийската стокова борса котировките през седмицата също растат. Хлебна пшеница се търси в големи количества на 530.00 лв./тон, продавачите котираха на доста висока начална цена от 660.00 лв./тон. Фуражен ечемик се търси на начална цена от 410.00 лв./тон, срещу 560.00 лв./тон от страна на продавачите.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.