Цените на пшеницата бяха тласкани широко нагоре миналата седмица от свитите световни доставки и очакванията за нарастващо търсене на културата. Изброените в Париж европейски фючърси за пшеница достигнаха исторически върхове от малко под 312 евро на тон в сряда. В същото време еврото спадна до 16-месечно ниско ниво спрямо долара, което направи европейския износ по-евтин.

pshenica

В петък обаче ще имаше рязка корекция на цените на европейските пазари на зърното. Една от причините е кризата с коронавируса, която продължава да се разпространява в Европа и то значително. Добавено към това беше откриването на нов вариант в Южна Африка.

Цената на тон мека пшеница спадна обратно под мярката от 300 евро в петък на борсата в Париж, като шокът удари всички пазари в света, цените на суровия петрол се понижиха с почти 10% и също така влачеха селскостопанските стоки.

В България на Софийската стокова борса котировките през миналата седмица също останаха високи. Хлебна пшеница се търси на 530.00 лв./тон, продавачите котираха на цени от 600.00 лв./тон – нека припомним, че в началото на ноември сделките се реализираха на 630.00 лв./тон без ДДС. Фуражен ечемик се търси на начална цена от 410.00 лв./тон, срещу 460.00 лв./тон от страна на продавачите.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.