Докато ситуацията с птичия грип в Германия се успокоява, то през миналата седмица популацията на птиците в Дания и Полша се намали значително, заради заболяването. В Дания, според местните ветеринарни и хранителни власти, стадо от около 700 пилета е било засегнато. То е било умъртвено и са определени ограничителни зони за достъп и наблюдение.

kokoshki-kletka

В Полша се потвърди епидемия във ферма за пуйки в Мазовецкото войводство. Там се умъртвяват над 34 000 птици. Това е втората епидемия сред добитъка в този регион. Тази есен вече са регистрирани 6 огнища в цялата страна, в резултат на което са унищожени общо над 1 милион животни.

Междувременно птичият грип е достигнал и до първите ферми във Франция. Както съобщава парижкото министерство на земеделието, подтипът H5N8 на вируса първоначално е открит при угояване на патица от 6 000 животни в община в югозападната част на страната. Всичките птици на предппиятие са умъртвени като предпазна мярка. Въведена е защитна зона с радиус 3 км и зона за наблюдение в радиус 10 км. Малко по-късно вирусът е открит на 15 километра в друго предприятие за патици. Властите подозират връзка с първия случай.

Във Франция имаше и нови доказателства за диви птици. Това се отнася и за Германия.

Вследствие на вируса цените се сринаха.

Полската птицевъдна промишленост е под натиск не само заради разпространението на птичия грип. Предприятията трябва да се справят и с икономическите последици от продължаващата корона пандемия.

Според икономисти Полша преживява първата си рецесия от почти 30 години поради ограниченията, които налага. Според Асоциацията на полските птицеферми цените на производителите за птиче месо са паднали рязко. Междувременно, например, угояващите бройлери често постигат по-малко от 0,45 евро/кг при продажби с производствени разходи, еквивалентни на 0,80 евро/кг. Заради това Асоциацията предупреди за многобройни фалити в производството на птици и поднови искането си към политиците да подкрепят индустрията с бърза финансова помощ. Миналата година в Полша са произведени 2,59 милиона тона птиче месо, което направи страната най-големият производител на птиче месо в ЕС.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.