Птичият грип се разраства в Германия. Вследствие на огнищата в птицеферми в страната са убити 1,4 милиона селскостопански птици, от които 1 милион само в Долна Саксония. Според Асоциацията на птицевъдната промишленост това е най-тежката епидемия, регистрирана до момента в бранша.

kokoshka

Областта Клопенбург е особено засегната. Междувременно обаче Северен Рейн-Вестфалия също съобщи за голямо огнище в Падерборн. Епидемията там засегна предимно пуйки.

Предвид разпространението на грипа сред птиците в едно стопанства се налага като мярка убиване на всички екземпляри, което означава, че много промишлени предприятия остават затворени. Като мярка за предотвратяване на птичия грип ветеринарните власти налагат официални забрани за отглеждане на животни в тези помещения за определен период от време, има и транспортни ограничения.
Според Асоциация вече са засегнати голям брой животни и стопанства в сравнение с предишни пандемии в Германия през минали години. Браншовиците ще търсят мерки и механизми за компенсиране на засегнатите животновъди в птицевъдството.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.