Консумацията на свежа, охладена, преработена риба и консерви се увеличи през тази година, посочват от Асоцияцията на производителите на риба и рибни продуккти „БГ Фиш“. По изчисления на браншовиците българинът вече потребява над 10 кг на глава от населението.

riba-led

В тази много тежка година, всички фирми, които са членове на Асоцияцията и са кандидатствали по мерките за подкрепа, са получили еднократна помощ за кораб, фабрика, ферма до 80 000 лв., което се случи с активната намеса на Консултативният съвет за Черно море, Асоциация „БГ Фиш“ и съдействието на Министерството на земеделието, Агенцията по рибарството и други звена, отчитат браншовиците.

Наред с негативното влияние на коронавируса върху ребарския сектор има и положителни тенденции, като засилената консумацията на риба. Темата за вируса засилиха страха у хората от него, смятат браншовиците, но темата допринесе и за преразпределение на пазара на храни, който е в полза на рибният сектор. Повиши се дела на рибната консумацията. Всички големи магазини увеличиха търговската площ за предлагане на свежа и охладена риба, което повиши предлагането и продажбата й. Повиши се търсенето и на рибни консерви, особено за експорт.

Есента беше успешна. Дойдоха сезонните пасажи от проходните риби и мрежите с лефер, хамсия и други видове се пълниха продължително и обилно в дългата есен и до днес. Никулден традиционно осигури големи продажби на сладководни и други видове риби и то в по-големи количества, обобщават от „БГ Фиш“.

Асоциацията допълва, че рибата е безопасна и качествена храна, която може да се консумира след различна технологична преработка в комбинация с всякакви питиета. Супи, предястия, основни ястия и мезета все повече присъстват на трапезата на българина.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.