За периода януари-октомври има увеличение на изкупеното краве мляко в ЕС с +2%, сравнено със същия период на предходната година, а само за м. октомври увеличението е 1,3%. Страните с най-голямо увеличение са Ирландия (52 хил.т.), Италия (32 хил. т) и Полша (18 хил.т.), намаление отчитат Германия (-18 хил.т.), Франция (- 14 хил.т) и Австрия (-5 хил.т.), съобщават от Института по аграрна икономика.

mlqko-saorajenie

Цената на Спот пазара Лоди в Италия е 0,35 евро/л, което представлява намаление на месечна база. Спот цената е индикатор за търсенето на мляко на свободния пазар и е обратноциклична на основните, договорни пазари. Изкупните цени в ЕС растат най-вече заради повишаване разходите за изхранване на животните, което ще поддържа цените в следващите месеци.

Поскъпването на еврото спрямо щатския долар през годината оказваше натиск към намаление на цените на борсовите млечни продукти в ЕС. Към 20 декември сравнени с Океания и САЩ, ЕС не са с най-ниската цена при нито една от основните борсови стоки – сирене Чедър, сухо обезмаслено и пълномаслено млека и масло, което ще се отрази на външнотърговската конкурентоспособност.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.