За периода януари-юни количеството на изкупено мляко в ЕС се изравнява с предходната година, като в следващите месеци се очаква да настъпи намаление в резултат на пазарната среда и неблагоприятните природни условия след наводненията и засушаванията на много места в Европа. 

kravi-mlqko

Цената на суровото мляко на СПОТ пазара Лоди в Италия в края на август възстановява ниво от 0,42 евро/л., което е над нивото от 2020 г.

Покачване на цените на всички основни млечни продукти в ЕС през м. август – сирене Чедър (+2,9%), сухо мляко (+1,6%), сирене Гауда (+1,5%) сухо пълномаслено мляко (+0,3%), масло (+0,3%). Увеличението се отчита, както на месечна, така и на годишна база.

За първите 6 месеца износът на ЕС-27 (без износът за Великобритания) намаляват в обем за маслото (21%), млечните мазнини (-34%), пълномасленото сухо мляко (-8%), но се увеличават за кондензираните млека (+10%), суроватката (+10%) и сирената (+7%). Изразени в млечен еквивалент, обема на износа на ЕС27 е с 2% по-малко, но стойността е с 1% повече.

Изкупните цени на кравето мляко през м. юли в ЕС са 0,36 евро/кг, което е много близко до равнищата в САЩ и Нова Зеландия. САРА очаква, че от есента заради високите цени на фуражите и на общата ценова тенденция, те ще тръгнат нагоре.
В средносрочния анализ за развитие на земеделието на ЕК се посочва, че целите за устойчивост в новата ОСП е възможно да доведат до по-умерен ръст в годишното производство на мляко (+0,6%). Производството на биологично мляко вероятно ще достигне 10% през 2030 г. (при 3,5% през 2018). Продуктивността ще продължи да нараства с по-бавен темп, поради прилагането на различни системи на производство. Очаква се по-дълг период на използване на кравите, което ще повлияе положително за намаляване на емисиите.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.