През месец ноември изкупено томляко нараства с 1% или 117 000 тона на месечна база. За периода януари-ноември изкупеното краве мляко в Европейския съюз има ръст от 2%.

mliako-cisterna

Средната цена на суровото мляко в ЕС-27 през м. декември остава на нивото на ноември – 0,77 лв./кг., а за ЕС-13 нараства с 1,5% до 0,69 лв/кг. Повишението на цените на фуражите ще задържа високи изкупните цени на млякото, които на регулирания пазар се нареждат на 4 място по равнища за последните 20 години.

Цената на Спот пазара Лоди в Италия през м. януари се колебае между 0,34 и 0,37 евро на литър. Несигурността в икономиката се отразява и на пазара на свободни количества мляко, където цените ще продължат да нарастват.

Цените на млечните продукти в ЕС за м. януари се повишават за сухото мляко (+2,7%), за маслото (+2%). Цената на сирене Чедър намалява с 0,6%. Към края на януари сравнени със САЩ и Океания, ЕС има най-конкурентна цена при сирене Чедър.

Според средносрочна прогноза на ЕК за производството на мляко в Съюза се очаква да нараства с 0,6% годишно, по-бавен темп в сравнение с миналото. Увеличението на
търсенето на сухо мляко на световните пазари се очаква да спомогне за затваряне на ножицата с цените на маслото и подкрепи ръста на изкупите цени. Хранителните стойности и положителния здравен имидж на европейските млечните продукти се очаква да подкрепят растежа на търсенето. Други фактори с положително влияние са нарастването на населението и доходите в света въпреки нарастващото самозадоволяване. В резултат се очаква ЕС да остане най-големият износител на млечни продукти.

Най-голяма част от допълнително произведеното мляко ще бъде насочено към производство на сирене. Очаква се ЕС да реализира 49% от световния износ на сирена към 2030 г. Консумацията на кисели млека и сметана се очаква да остане стабилна, но да срещне конкуренция от алтернативни млечни продукти. Големият риск пред европейското млечно животновъдство са в “Зелената сделка”, където амбициите за
намаляване на CO2 могат да намалят конкурентоспособността.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.