Предвижданията на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) за развитие на млечното стадо са за намаление на поголовието до 190 хил. глави в следващите години до 2025 година. Повишените изисквания към животновъдството в следствие на Зеления пакт в ЕС и стратегия „От фермата до трапезата“ също ще оказват негативно влияние.

mliako-cisterna

Очаква се спадът в производството на краве и овче мляко да продължи и поради ниската възвращаемост и силната ценова конкуренция. Натискът върху млечното животновъдство е основно по линия на фуражите, но уравновесяването на търсенето и предлагането в бъдеще ще доведе до увеличение на цените. Окрупняването, икономиите от мащаба и иновациите са предпоставка за устойчиво развитие на фермите в бъдеще.

Изследване на САРА за факторната производителност в млечния сектор показва, че за периода 2017-2019 към 2008-2010 г. производството на краве мляко намалява, което води до спадане на производствения индекс до 0,86. Цифрите потвърждават незадоволителното положение и трудностите в развитието на млечния сектор, които водят до намаляване на конкурентоспособността.

Средната цена на млякото в България за този месец се прогнозира да е 66 ст. за литър. Междувременно за периода м. януари-август количеството на изкупено мляко в ЕС остава на същото ниво както през 2020. Най-значимо увеличение се наблюдава за Кипър (+13,3%), Ирландия (+6,4%), Унгария (+6,4) и Италия (+3,7%).

Средната изкупна цена за кравето мляко за ЕС27 се увеличава незначително през м. септември, докато за м. октомври в ЕС-13 тя нараства 6%, като в следващите месеци, ръстът в цените ще се запази заради сезонния компонент и растящите разходи.

Цената на суровото мляко на Спот пазара Лоди в Италия в края на м. септември нараства до 0,46 евро/л., над нивата от 2020 г. и 2019 г.

От началото на годината до м. август обема на производството на млечни продукти се увеличава незначително, с 1,5%-2,5%. Найзначимо на намаление се наблюдава при пълномасленото сухо мляко (-11%), сухото обезмаслено мляко (-4%). Това развитие може да бъде отдадено на поскъпването на еврото спрямо щатския долар.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.