Изследване на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) за факторната производителност в сектора на зеленчуците, която отчита изменението на физическото производство отнесено към изменението на използваните ресурси
(земя, труд, капитал, материали и субсидии) показва свиване за периода 2017-2019 към 2008-2010 с около 34% и съответно коефициент от 0,66.

piper800

При сценарий с изключване на субсидиите, получавани в специализираните стопанства, факторната производителност нараства до 0,69, като субсидиите заемат около 10% от разполагаемите ресурси. Влошената факторна производителност в зеленчукопроизводството се дължи на увеличената ресурсоемкост, най-вече по линия на разходите за капитал и на материали, които превишават значително брутното увеличение на производството за периода.

Текущите оценки на САРА за производството на домати през тази година е за количества достигащи 120 хил. т., като на 54 хил. т. възлиза оранжерийното
производство и 66 хил. т. за полското.

САРА понижава прогнозата си за производството на пипер в следствие на падналите градушки след двумесечното горещо и сухо време, която се оценява на 51 хил.т (53 хил.т. месец по-рано), което представлява равнища подобни на реколтата от 2020 г.

При краставиците, през 2021 година САРА предвижда обеми от 43 хил.т за оранжерийно производство и 9 хил. т. за продукцията, отглеждана на открито. Общото производство се очаква да е на нива от 52 хил.т.

Изкупните цени на домати за второто тримесечие на 2021 г. са около 2% по-високи от
миналогодишните, а при краставиците увеличението на годишна база е 1%. Същевременно цените на едро при домати за последните 3 месеца са се покачили с 14% при доматите, а при краставиците с 44% на годишна база.

Ето и международния поглед. Цените на едро на доматите в ЕС през м. юли и август са с 35-40% от средните за последните 5 години и достигнаха нови рекорди за цени на едро от 1,32 и 1,44 евро/кг. Причините за това са в лошото време и наводненията в много части на Европа, които засегнаха производството. Неблагоприятните условия ще се отразят на цените в следващите 1-2 месеца, които се очаква да бъдат с около 10% над средномесечните за последните 5 години. Цените на едро за м. септември по данни на ЕК се понижават до 1,30 евро/кг, което е с 12% над 5 годишните средни.

Цените на сладкия пипер в последните седмици се задържат след покачването от началото на м. август. Червеният пипер в Испания през м.септември се предлага на едро между 0,75-0,80 евро/кг, което е с 20% под тези година по-рано и с 15% надолу за месец. Цените на едро в Турция се повишават през м. септември с 10% до 0,38 US$/кг, но на годишна база са със спад от 32%.

Цените на едро на краставици в Турция през м. септември продължават леко да поевтиняват, като от нива около 0,25US$/кг преди месец, слизат до 0,24 US$/кг. На европейския пазар конюнктурата е същата, като цените остават на миналогодишните равнища, след леко увеличение на площите в Нидерландия и появяващата се на пазара продукция от Испания.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.