Площите за реколтиране към края на месец май с ръж, маслодайна рапица и тритикале са с между 8,2% и 12,6% повече на годишна база. Същевременно, при
площите с пшеница и ечемик (зимен и пролетен) се наблюдава леко намаление, с по около 3%. Част от пропадналите площи са разорани и ще бъдат презасети, сачи анализ на Министерството на земеделието.

zarno

Към края на май засетите площи с маслодаен слънчоглед и царевица за зърно са респективно със 7,9% и 13,6% под отчетените по същото време на миналата година.

През последната седмица през Пристанище Варна не са преминавали товари с
пшеница, ечемик и рапица за износ. Общо за периода от началото на настоящата пазарна година до края на май 2021 г., експортът на пшеница и ечемик през порта е съответно с 61,1% и 36,9% под миналогодишния.

При липса на отчетени количества за последната седмица, общият износ на царевица и слънчоглед през Пристанище Варна от началото на септември 2020 г. до момента се свива респективно с 36,2% и 52% на годишна база.

От началото на съответните пазарни години (м. юли 2020 г. за есенните и м.
септември 2020 г. за пролетните култури) през Пристанище Варна са внесени 2,2 хил. тона ечемик, 4,2 хил. тона царевица и 5,6 хил. тона слънчоглед. На този етап няма данни за осъществен импорт на пшеница и рапица през наблюдаваните пристанищни терминали във Варна и Бургас.

В рамките на последната седмица се наблюдава леко понижение на средните изкупни цени на хлебна и фуражна пшеница за страната с по 0,5% и същевременно повишение на тези на царевицата и слънчогледа, съответно с 0,5% и 1,7%. Без промяна остава цената на ечемика. Сравнението със същия период на миналия сезон сочи поскъпване на пшеницата, царевицата и слънчогледа в границите от 15,3% до 60,1%, най-значително при слънчогледа. Единствено ечемикът се търгува на по-ниска цена спрямо година по-рано, с 8,2%. В стойности нивата са следните: средно хлебната пшеница се търгува  за 392 лева за тон без ДДС, фуражната пшеница – 379 лв., ечемика – 280, царевицата – 401 и слънчогледа 1 031 лева за тон.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.