Делът на зеленчукопроизводството в растениевъдната продукция за 2021 г. ще слезе на едни от най-ниските си нива до 4,6%, докато за сравнение през 2020 г. този дял е възлизал на 7,1%. Зеленчукопроизводството свива своето присъствие
в брутната селскостопанска продукция до 4,1%, заедно с картофите, като за сравнение между 2011-2015 година, този процент е бил по-нисък. Това съобщават от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) в анализ.

domati

Потреблението на зеленчуци през 2021 г, за първите 3 месеца показва, че то нараства до 6,6 кг. на човек от домакинството, докато през 2020 г. е възлизало на 6,1 кг/човек, колкото е и преди пандемията от КОВИД-19.

Последващите оценки на САРА за производството на домати през тази година е за допълнително намаление от около 8 хил.т. от предходните предвиждания, при количествата от 112 хил. т. По предварителни данни на НСИ, производството дори може да падне под 100 хил. т.

САРА понижава прогнозата си за производството на пипер до 50 хил. т. Това равнище е подобно на реколтата от 2020 г, когато производството е 51 хил. т., едно от най-ниските нива за последните 10 години.

В последващите предвиждания за производството на краставици през 2021 година САРА запазва очакванията си за обеми от 43 хил. т. за оранжерийно производство и 9 хил. т. за продукцията отглеждана на открито. Общото производство на краставици се изчислява да е на нива от 52 хил. т.

Цените на едро през м. януари се покачват при краставиците с около 11% на месечна база, а при доматите с около 20%. Обичайно най-високите цени на зеленчука са през м. януари, февруари. Цените на дребно остават в рамките на средните за сезона.

Прогнозите на икономистите са, че средно през февруари доматите ще се търгуват с изкупна цена на едро от около 2,50 лв., краставиците около 3,60 лв. за килограм.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.