Анализите на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) показват, че потреблението на зеленчуци се отличава с над средната еластичност
при промяна в цените и по-ниска, но превишаваща доходна еластичността в сравнение с други хранителни продукти. Наблюдава се, че при по-високите доходи, дори цените на зеленчуците да ръстът, при увеличение на доходите потреблението също може да нараства. При ниските нива на доходи, повишение на потреблението на зеленчуци може да има само при изпреварващо повишение на доходите към цените.

piper

В последните години се наблюдава повишение в прясната консумация на домати, краставици и пипер. По изчисления на САРА през 2020 година, консумацията на човек от населението при доматите е 21,9 кг, на краставици – 9,6 кг. и на пипер 7,32 кг.

През 2021 г. потреблението се запазва относително същото, като повишение се очаква да има при доматите – 22,5 кг/човек, а известно понижение се предвижда при краставиците – 9,1 кг/човек и на пипер – 6,9 кг/човек, което при пипера може да се обясни до известна степен с повишение на потреблението на преработен пипер.

Делът на вноса в потреблението на пресни зеленчуци продължава да се покачва, като при доматите е над 50%, около 42% при краставиците и 48% при пипера.

Очакванията на САРА са средната цена за полски домати на открито за 2022 г. да е около 0,74 лв/кг, а за оранжерийно производство, тя да е 1,40 лв/кг. При оранжерийните краставици, средните изкупни цени се предвижда да са 1,40 лв/кг за оранжерийни краставици и 0,85 лв/кг за полското производство. При пипера, оценките изкупните цени за 2022 г. да достигнат 0,86 лв/кг.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.