Европейската комисия информира за възможно забавяне в процеса на приключване на регламента за реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) по време на неформалния Съвет по земеделие на ЕС в Словения, съобщават световни медии. След политическите решения относно реформата на ОСП през юни текстовете сега трябва да бъдат разгледани и от правна гледна точка, така че работата все още не е приключила, става ясно от Комисията.

niva-zemq-nasajdeniq

Тъй като все още трябва да се работи допълнително по трите селскостопански регламента, Европейският парламент може да гласува реформата на ОСП едва на втората си сесия в Страсбург на 22 ноември. След това публикуването на текстовете в Официален вестник на ЕС би било възможно в края на ноември или началото на декември. Късното публикуване на основния регламент води и до забавяне на изпълнението на актовете, които са предназначени да определят подробностите за контрола и управлението на селскостопанската политика. Окончателните актове ще позволят на държавите — членки на ЕС да определят подробностите за производството и възможните компенсационни плащания.

Страните-членки на ЕС трябва да представят националните си стратегически планове на Комисията до края на годината. Тъй като приключването на процедурата в Брюксел сега се забавя по време на Съвета по земеделие представителите на някои държави — членки поискаха удължаване на крайния срок за националните стратегически планове. Комисията обаче отхвърли това с аргумента, че трябва да има достатъчно време за преглед и привеждане в съответствие на стратегическите планове през 2022 г. Новата ОСП следва да влезе в сила и да се прилага от 2023 г.

By AGROSEKTOR.BG

Агросектор е информационен сайт, специализиран за селското стопанство, аграрната култура и земеделския бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.